Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Felébredt Tudat  (Awakened Mind)

A Felébredt Tudat nevű közösséget Mesterünk, a megvilágosodott buddhista tanító, Samvara alapította 2000-ben szülővárosában, San Franciscoban.

A Felébredt Tudat (Awakened Mind) az indo-tibeti vadzsrajána buddhizmus tanait oktatók és gyakorlók közössége. Gyakorlatainkat, melyek több buddhista hagyományvonal alapvető tanításait olvasztják magukba, kimondottan a nyugati társadalmak sajátosságainak figyelembe vételével alakítottuk ki, hogy az itt élő emberek spirituális fejlődését megfelelő módon szolgálhassa.

 

A  Közösség ezen az úton haladva lehetőnek tartja az egy életen belüli megvilágosodást.

 

Vadzsrajáná

A tibeti buddhizmust, mint vadzsrajánát, megkülönböztetik a két nagy indiai buddhista irányzattól, a korábbi hinajánától és a későbbi mahájánától.

A ‘vajra’ szó eredetileg azt jelenti, hogy ‘ a kemény’ vagy, hogy ‘a hatalmas’; és a Rigvédából ismeretes Indra villámját hívták így. A legenda szerint ezt Tvastri, a kézműves isten kovácsolta Dadhlca Rishi csontjaiból [60]. Diszkosz alakú fénykorong volt, amely segítségével bármit el lehetett pusztítani. Később négyágú villámnak (esz: vishvavadzsra) ábrázolták, amely kétágúra egyszerűsödött. A tibetológusok szerint a vishvavadzsra, az elpusztíthatatlanság jelképe, így a ‘Mindenség Alapját’, a ‘Végső Valóságot’ jelképezi. A vadzsra pedig az ‘üresség’ szimbóluma, amely persze ugyan úgy a végső valóságot reprezentálja. 

Miután a vadzsra Indra kezében pusztító fegyverként jelenik meg, már a legkorábbi időkben azonosítják vadzsráját a villámlással. A villám nem más, mint Indra vadzsrája, amelyet haragjában szór a földre. Ezt a jelentést használják ki egyes értelmezők, akik ez alapján a vadzsrajánát, ‘villámszekérnek’ fordítják. 

Ez arra utal, hogy míg a hínajána és a mahájána útját járó szerzetesek számos testetöltésen keresztül érik el a végső megszabadulást, addig a vadzsrajánát járók egyetlen testetöltés alatt. Ezért ez az út gyors mint a villám.